11. 7. 2024
Jak oddzielić metale od tłuszczu w produkcji słodyczy? (studium przypadku)
Stan wyjściowy
Jeden z wiodących producentów żywności przetwarza tłuszcz wykorzystywany w produkcji wyrobów cukierniczych. Temperatura tłuszczu wynosi 100 °C i jest on transportowany rurami o średnicach 40 i 100 mm.
Opis problemu
W produkcji żywności wszystkie niepożądane zanieczyszczenia ferromagnetyczne muszą zostać usunięte. Regularne odkażanie technologii odbywa się za pomocą kwasu CIP. Temperatura tłuszczu transportowanego rurociągiem wynosi 100 °C.
Konieczne było zaprojektowanie separatora magnetycznego, który ma wystarczającą moc magnetyczną (indukcja magnetyczna 16 000 G), magnesy mają odporność na temperaturę 100 °C, a wszystkie jego elementy są wykonane z materiału kwasoodpornego.
Separator musiał być tak zaprojektowany, aby można go było zainstalować w rurach o średnicy 40 i 100 mm.
Rozwiązanie problemu
W SOLLAU jesteśmy dumni z tego, że jesteśmy w stanie wyprodukować separator magnetyczny spełniający wszystkie potrzeby klienta. Dostarczyliśmy klientowi kilka sztuk filtrów magnetycznych MSP-S 40 i MSP-S 100.
Wszystkie filtry spełniają wymagania techniczne klienta:
- Odporność na kwasy
- Odporność temperaturowa magnesów 100 °C
- Najwyższa indukcja magnetyczna 16.000 G
- Rozmiar odpowiedni dla rur DN 40 a DN 100
Korzyści z używania filtrów magnetycznych MSP-S 40 a MSP-S 100OCTOPUS
Zainstalowane filtry magnetyczne mogą niezawodnie wychwytywać zanieczyszczenia ferromagnetyczne o wielkości od 1 µm z tłuszczu używanego do produkcji wyrobów cukierniczych.
Wykorzystane urządzenie: Filtr magnetyczny MSP-S 40 a MSP-S 100 OCTOPUS
Zalety filtra magnetycznego MSP-S
- Gwarancja 5 let
- Niewielka waga = łatwa obsługa
- Magnesy neodymowe o indukcji do 16 000 G
- Opcja ekonomiczna – atrakcyjny stosunek cena/wydajność
- Standardowa konstrukcja dla ciśnienia 10 bar
- Wychwytanie cząstek Fe od 1 mikrona
- Szybkie I łatwe czyszczenie
- Możliwość wymiany prętów magnetycznych
- Podwójna osłona magnesów